Megnyerheti egy afrikai csapat a futball világbajnokságot?

Szenegáli futball válogatott

A labdarúgó világbajnokság egy olyan nagyszabású esemény, amely a világ összes kontinensét összehozza. Viszont ami a nyerést illeti, már kissé kiszámíthatóvá vált. Az előző 21 tornát csak európai vagy dél-amerikai nemzet nyerte meg. A legutóbbi négy torna bajnoka kizárólag az északi féltekéről érkezett, így Európa fölénye vitathatatlan.

Vajon 2022 a változások éve lesz?

Elképzelhető, hogy egy afrikai nemzet felrúgja ezt a papírformát és felemeli a futball trófeát? Frank Leboeuf 1998-ban megnyerte a világbajnokságot Franciaországgal – és úgy gondolja, hogy a Katarban versenyző afrikai csapatnak reális esélye van a továbbjutásra:

„Szenegál számomra a világbajnokság egyik favoritja. Nagyon-nagyon messzire mehetnek. Nagyon hiszem, hogy megnyerhetik a világbajnokságot.”

2002-ben Franciaország Szenegál elleni vereséggel kezdte a címvédést, de 20 évvel később Leboeuf úgy véli, hogy a nyugat-afrikai csapat most még jobb, mint akkoriban.

Kétségtelen, hogy az afrikai játékosok felzárkóztak a futball legmagasabb szintjére. Sadio Mane (Szenegál), Mohamed Salah (Egyiptom) és Karim Benzema jelenleg a 2022-es Aranylabda éllovasai.

A történelem azonban azt súgja, hogy az afrikai csapatok egyhamar nem képesek véget vetni az európai/dél-amerikai dominanciának.

Afrika és a világbajnokságok:

1934: Egyiptom az első afrikai ország, amely részt vesz
1970: Marokkó megszerezte az első pontot egy afrikai csapatban
1978: Tunézia az első afrikai csapat, amely meccset nyer
1982: Algéria legyőzte Nyugat-Németországot
1986: Marokkó a legjobb 16 csapat közé jutott
1990: Kamerun bejut a negyeddöntőbe
1994: Roger Milla lett a legidősebb gólkirály, 42 évesen
2002: Szenegál bejutott a negyeddöntőbe, majd vereséget szenvedett Törökországtól
2010: Dél-Afrika rendezi a világbajnokságot
2014: Két afrikai csapat bejut a nyolcaddöntőbe (Algéria és Nigéria)

Az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont a 2026-os világbajnokságnak, ahol a történelem során a legtöbb nemzet fog versenyezni. Negyvennyolc csapat indul majd el Észak-Amerika felé. Közülük kilenc Afrikából érkezik, ami nagyszerű lehetőséget biztosít számukra, hogy a kontinensen kívüli csapatokkal szálljanak szembe, ami a Covid-19 világjárvány miatt egyre ritkább.

A dél-afrikai Fiso Mazibuko úgy véli, hogy bár korai lehet beszélni arról, hogy egy afrikai csapat Katarban győz, a jövőben ez reális törekvés.

„Azt hiszem, egyre jobbak vagyunk. Egyre közelebb kerülünk ehhez. Lehetetlen volna? Semmi sem az. A Leicester City néhány évvel ezelőtt megmutatta ezt nekünk, amikor megnyerte a Premier League-et. Láttuk Zambiát is megnyerni az Afrika Kupát. Bármi megtörténhet.”

„Ahhoz, hogy az afrikai futball fejlődjön, meg kell erősíteni a saját embereinket, és szerintem, ami még fontosabb, bízni kell bennük, hogy elvégezzék a munkát.” – folytatta Mazibuko.