21. század labdarúgó világbajnokságainak története

Labdarúgó világbajnokságok

A 21. század első labdarúgó világbajnoksága több szempontból is különlegesnek számított és okkal él az emlékezetünkben még ennyi idő múltán is. Ez a vb volt az első, amit Európán, vagy Amerikán kívül rendeztek, ráadásul abban is úttörőnek számított, hogy egyszerre két nemzet adott otthont a versengésnek. A 20 évvel ezelőtti esemény az azt megelőző év tragikus történéseinek tükrében fokozott biztonsági körülmények között került megrendezésre, végül szerencsére drámára kizárólag a gyepen került sor.

Labdarúgó világbajnokság 2002, Japán és Dél-Korea  – a fenoménok csatája

A 2002-es futball világbajnokság ugyanis egy igazi futballsokkal vette kezdetét, amikor a nyitómérkőzésen Szenegál – igaz csak egy góllal – legyőzte a világbajnokság és az Európa-bajnokság címvédőjét, a favoritnak kikiáltott Franciaországot. A döbbenetes vereség, valamint Zinédine Zidane és Robert Pires sérülése (no és Thierry Henry piros lapja) végképp betett a franciáknak, akik végül rúgott gól nélkül zúgtak ki a csoportjukból. Ám a meglepetések sora ezzel még nem ért véget, már ami a nagyágyúk botladozását illeti. Argentína nemzeti tizenegye (akik egyébként 12 ponttal megnyerték a dél-amerikai selejtezőcsoportot) ereje teljében érkezett a futball világbajnokság 2002 megmérettetésére, ám végül 4 szerzett ponttal kiesett Anglia és Svédország mögött. A Rui Costa és Luis Figo vezette Portugália pedig nem csak az Egyesült Államoktól, de a házigazda Dél-Koreától is vereséget szenvedett, így ők sem kvalifikáltak a legjobb 16 közé.

Azonban nem csak a csalódást keltő teljesítmények miatt volt emlékezetes a foci vb 2002. Ugyan nem kevés szerencsével – és talán bírói segítséggel -, de emellett vitathatatlanul kiváló játékkal Dél-Korea nem csupán a csoportját nyerte meg, de egészen az elődöntőig menetelt, ahol aztán Németország állította meg őket, Ballack góljával. A másik mérkőzésen Ronaldo találata döntött, így a török csapat a bronzmérkőzésen játszhatott, míg a brazil együttes az 5. világbajnoki címéért vívhatott a németek ellen.

A fináléra 2002. június 30-án került sor, s Oliver Kahn, illetve a fenomén Ronaldo emlékezetes csörtéjét hozta. Az összecsapásból végül a csatárzseni került ki győztesként, hiszen kétszer is sikerült bevennie a legendás hálóőr kapuját, ezzel pedig Brazília lett a világbajnok. Ekkor még azonban nem sejtette senki, hogy a dél-amerikai uralmat felváltja az európai erőfölény és a következő futball vb legjobb négy csapatát már ez a kontinens adja majd.

Labdarúgó világbajnokság 2006, Németország – a végjáték drámája

Az évezred eddigi legemlékezetesebb futballtörténeti pillanatára azonban egészen az utolsó mérkőzésig várni kellett. Az előző vb-n gyengélkedő Argentína és Portugália ezúttal jóval összeszedettebb játékkal csoportelsőként kvalifikált a kieséses szakaszba, míg a franciák csupán másodikként – a hibátlan teljesítményt nyújtó Svájc mögött – jutottak a legjobb 16 közé. A nyolcaddöntők egyetlen meglepetése Spanyolország sima kiesése volt épp a Kékek ellen, ezt leszámítva azonban minden mérkőzésen a papírforma igazolódott be. A negyeddöntők (ahol 24 év óta először történt meg, hogy mind a négy elődöntős Európából érkezett) azonban már jócskán tartogattak izgalmakat, közte a foci vb 2006 egyik közönségkedvencének, Ukrajnának a kiesését. Luca Toni duplájával és Zambrotta góljával Olaszország megmutatta erejét és meg sem álltak a döntőig, miután Grosso és Del Piero találatával az elődöntőben kiütötték a házigazda Németországot. A másik ágon a franciák Henry vezetésével küldték haza a brazil válogatottat, majd Zidane góljának köszönhetően a portugálok búcsúzhattak, így a döntőt az olasz és a francia csapat vívhatta, míg a bronzéremért Németország és Portugália harcolhatott.

A 2006-os futball világbajnokság fináléja azonban a várakozásokkal ellentétben nem a mutatott játék miatt maradt emlékezetes. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a mérkőzés kiegyenlített volt, a különbséget egy-egy egyéni villanás jelentette csupán. A franciák már a 7. percben vezetést szereztek Zidane felejthetetlen panenkázós büntetőjének köszönhetően, amire nem sokkal később érkezett is Materazzi válasza. Ekkor már sejteni lehetett, hogy a két fenomén csatája dönti majd el a vb cím sorsát, ám arra senki sem gondolt, ami ezután következett.

A hosszabbítás 20. percében ugyanis egészen döbbenetes jelenetek zajlottak le a pályán. A francia csapat vezére, az utolsó válogatott mérkőzését játszó nemzeti hős, Zinédine Zidane mellkason fejelte az egyenlítő gólt szerző Marco Materazzi-t. Mint utóbb kiderült, egy igen csúnya szóváltás előzte meg a dolgot, ám ez nem változtatott az eredményen. Zizou teljesen megérdemelten piros lapot kapott, Franciaország pedig nem tudott megbirkózni a kapitány elvesztésével és végül a büntetőpárbajban alul maradt. Így Olaszország negyedszer lett bajnok, a 2006-os labdarúgó vb pedig örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, hiszen azóta is foglalkoztatja az embereket, hogy mi lett volna, ha Zidane a pályán marad a döntő legvégééig.

Labdarúgó világbajnokság 2010, Dél-afrikai Köztársaság

A torna történetében először Afrika adott helyet a megmérettetésnek, amely sorban a hetedik olyan foci vb volt, amire a magyar válogatottnak nem sikerült kijutnia. Ám ennek ellenére nem maradtunk ki teljesen a történésekből, hiszen Kassai Viktor személyében 1998 után ismét neveztünk játékvezetőt, ráadásul az egyik elődöntőt is a kiváló spori fújhatta.

A foci vb 2010 az előző évekkel ellentétben aránylag kevés meglepetést tartogatott. Leginkább az afrikai kultúra színessége és a vuvuzela – egyébként meglehetősen zavaró – hangja maradt emlékezetes, a pályán legtöbbször a papírforma szerinti eredmények születtek. A csoportmérkőzések közül egyedül az A-, illetve az F-csoport küzdelmei okoztak meghökkenést. A 2006-os döntőt játszó francia és olasz csapat ugyanis egyaránt búcsúzott a játéktól, ráadásul mindketten utolsóként, 1, illetve 2 ponttal.

A nyolcaddöntőkben a favoritok mentek tovább, egyedül Paraguay szenvedett meg a Japán elleni mérkőzésen. A negyeddöntőkben meglepően simán lépett át Hollandia a végső győzelemre is esélyesnek tartott Brazília csapatán, mellettük Uruguay, Németország és Spanyolország kvalifikált a legjobb négy közé. A két elődöntő azonban megannyi izgalmat tartogatott. A futball világbajnokság 2010 egyik kiemeltjének számító Németország végül a hátvéd Carles Puyol góljának köszönhetően alul maradt a spanyolokkal szemben, míg a másik meccsen a hollandok jóval könnyebben búcsúztatták az utolsó még versenyben lévő dél-amerikai együttest, Uruguayt.

A fináléra 2010. július 11-én került sor, a két futballóriás pedig látszólag nem bírt egymással. Hollandia és Spanyolország küzdelmét végül csak a hosszabbítás döntötte el, a 116. percben Andrés Iniesta parádésan lőtte ki az alsót és ezzel spanyolok megszerezték első világbajnoki címüket.

Labdarúgó világbajnokság 2014, Brazília – a házigazda döbbenetes bukása

Az 1978-as vb után először adott otthont dél-amerikai ország a tornának, a favoritnak pedig egyértelműen az ereje teljében lévő Németország számított. Nagy meglepetésre az előző győztes spanyolok már a csoportkörben távozni kényszerültek, ezzel folytatódott a címvédőket sújtó balszerencse, ám a legnagyobb meglepetést mégis a D-csoport hozta, ahol Costa Rica és Uruguay mögött egy győzelemmel és egy döntetlennel búcsúzott Olaszország és Anglia. A kieséses szakasz és a legjobb nyolc párharca igazi ki-ki mérkőzéseket hozott, végül kialakult a foci vb 2014 legjobb négyes mezőnye. Hollandia és Argentína párharca az utolsó pillanatig kiegyenlített volt, végül csak a büntetőpárbaj hozott döntést, ahol a dél-amerikai csapat nem tévesztett, így ők jutottak a döntőbe.

A másik mérkőzés azonban a vártnál sokkal drámaibban alakult. Az addig kiváló teljesítményt nyújtó brazil válogatott a 2014-es futball világbajnokság legmegdöbbentőbb 90 percében hét gólt kapott a lehengerlő német nemzeti tizenegytől, a szépítő találatra pedig egészen az utolsó pillanatokig várni kellett. André Schürrle mellett Toni Kroos is duplázni tudott, a 7-1-es végeredmény számos rekordot megdöntött és azóta is az elmúlt vb-k egyik leggyakrabban emlegetett történése.

A foci világbajnokság 2014. július 13-án megrendezett fináléjának egyetlen kérdése csupán az volt, hogy a Lionel Messi vezette argentinok meg tudják-e állítani a német gőzhengert. A mérkőzés a vártnál jóval kiegyenlítettebb volt, ám Mario Götze a 113. percben egy káprázatos góllal végül eldöntötte a vb sorsát, Németország pedig ezzel negyedszer is világbajnok lett, teljesen megérdemelten.

Labdarúgó világbajnokság 2018, Oroszország – Horvátország varázslatos menetelése

Négy évvel ezelőtt első alkalommal adott otthont kelet-európai ország a tornának, az Oroszországban megrendezett foci vb 2018 azonban szerencsére kizárólag a kiemelkedő teljesítmények miatt maradt emlékezetes. A csoportmérkőzések rögtön a világbajnokság legnagyobb meglepetését hozták, szinte már menetrend szerint búcsúzott ugyanis a címvédő. Németország ugyanis egyedül a svédeket tudta legyőzni, így három ponttal, utolsóként végzett a csoportjában. A kieséses szakasz első köre már bőven tartogatott izgalmakat. A szoros párharcok végén összeállt a 2018-as futball világbajnokság negyeddöntőseinek sora, ahonnan Franciaország, Belgium, Horvátország és Anglia jutott a legjobb négy közé, ezzel pedig újfent kizárólag európai csapatok képviselték a futballvilág elitjét. A két elődöntőn egyaránt 1-1 gólos győzelem született. Horvátország meglepte a kiváló formában játszó Anglia csapatát és végül 2-1-es eredménnyel jutottak tovább, míg Franciaország Samuel Umtiti góljával győzte le a belgákat.

A 2018. július 15-én megrendezett finálé a foci valódi ünnepét hozta el. Az esélytelenebbnek tartott horvát nemzeti tizenegy méltó ellenfele volt a Kékeknek, ám Franciaország végül lehengerlő játékkal 4-2-re győzedelmeskedett, ezzel pedig története során másodszor is világbajnok lett. A 2018-as foci vb-ről született egy összefoglaló, visszatekintő írásunk is.

Labdarúgó világbajnokság 2022, Katar – ki a legnagyobb favorit?

A 21. század futball világbajnokságai eddig tehát bőven tartogattak meglepetéseket, így aztán nagyon nehéz előre megjósolni, hogy ki is az idei megmérettetés legnagyobb esélyese. Sokan a francia csapatban látják a legnagyobb potenciált, ám rengetegen hisznek benne, hogy Lionel Messi – várhatóan utolsó világversenyén – végre győzelemre vezetheti Argentína csapatát. Nem szabad ugyanakkor leírni a németeket, vagy épp a meglepetésre bármikor képes brazil tizenegyet sem. Azt pedig mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy egy futball világbajnokság mindig az aktuális formáról szól, így aztán akár egy kisebb csapat is odaérhet a végére. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei évben megrendezésre kerülő katari foci vb is számtaéan meglepetést tartogat.