Történelmi vereség: Ecuador simán nyert a katari vb nyitányán

Ecuador - Katar nyitómérkőzés

Magyar idő szerint délután 5 órakor kezdetét vette a 22. labdarúgó-világbajnokság, s bár azt előre lehetett sejteni, hogy a torna 64 mérkőzéséből nem a nyitómeccs tartogatja majd a legtöbb izgalmat, a mutatott játék még így is alulmúlta az elvárásokat.

1974-től 2002-ig bezárólag az első összecsapást az előző győztes vívta, s bár az előző négy vb-n nem lehetett okunk a panaszra a nyitányoknál, valószínűleg nézőként jobban jártunk volna, ha a franciák és az ausztrálok küzdelmével rajtolt volna a katari torna.

Ehelyett az új érának megfelelően a házigazdák és Ecuador mérték össze erejüket, a fő kérdés pedig az volt, vajon van-e alapja az arab emírséget ért megvesztegetési vádaknak és tényleg a második félidőben szerzett találattal tartják-e otthon a három pontot. A mérkőzésen azonban – szerencsére – nyoma sem volt annak, hogy a dél-amerikaiak előre lebeszélt forgatókönyv szerint játszanának, sőt, ennek épp ellenkezője volt tapasztalható.

Ugyanis hiába a papíron minimális különbség – Ecuador a 44., míg Katar az 50. a FIFA-ranglistán -, a két együttes teljesítményében óriási differencia volt tapasztalható.

Az első percek dinamikus játékot hoztak, ekkor még úgy tűnt, bármelyik csapatban benne van egy veszélyes meglódulás lehetősége. Aztán jött egy nem túl technikás felívelés, amire a hazaiak kapusa Al-Sib nagyon rosszul érkezett, a bepasszolt labdára pedig kitűnően érkezett a dél-amerikai csapat legjobbja, Enner Valencia, aki könyörtelenül a kapuba fejelt. Alig négy perc telt el ekkor a mérkőzésből és a tornán debütáló félautomata les-technológia máris perdöntőnek bizonyult. Az új rendszer látványos animáció segítségével bizonyította az amúgy képernyőn keresztül szinte láthatatlan szabálytalanságot, ezzel pedig az eredmény egyelőre maradt 0-0.

Ecuador azonban egyre fokozta a nyomást, aminek alig 10 perc elteltével meg is lett az eredménye. A főszereplő páros ezúttal is Al-Sib és Enner Valencia voltak, ám a kapus ezúttal nem a labdát, hanem a támadó lábát ütötte el rosszul, a megítélt büntetőt pedig magabiztosan értékesítette a Fenerbahçe csatára.

A játék képe ezt követően még inkább egyoldalúvá vált, a labdát főképp az ecuadoriak birtokolták, felíveléseik pedig rendre embert találtak, ám a sikeres befejezések egész a 31. percig elmaradtak. Ekkor egy kontratámadás végén ismét Enner Valencia volt eredményes, nagyjából 7 méterről tűpontosan fejelte ki a jobb alsót. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy a vége akár csúfos vereség is lehet, ám a második találatot követően a dél-amerikai együttes is behúzta a féket és a félidő hátralévő percei leginkább a labdatartásról és a sehová sem vezető passzokról szóltak, noha az utolsó percekben ez egész ígéretes támadást vezettek a hazaiak, végül nem tudták kihasználni a lehetőséget.

A második játékrész jóval kevesebb izgalmat tartogatott. Az első valamirevaló helyzetre bő tíz percet kellett várni, Ibarra lövését azonban hárította a hazaiak kapusa. A katari csapat ezután majdnem szépíteni tudott, ám Pedro Miguel fejese elzúgott Galindez kapuja mellett. Ezt követően azonban már csak két – halovány – katari lehetőséget jegyezhettünk fel, azonban negyed órával a vége előtt előbb Afif lövése kerülte el a célt, majd 10 perccel később Muntari hibázta el az adódó lehetőséget.

Ezzel pedig kialakult a 0-2-es végeredmény, ami egyben történelmi vereség is, hiszen a labdarúgó-világbajnokságok során még soha nem kapott ki a házigazda az első mérkőzésén, ráadásul a katari együttesnek kaput eltaláló lövése sem volt. Nagy kérdés, hogy ezzel a teljesítménnyel vajon mire mennek a hátralévő meccseken, hiszen a papírforma alapján két – jóval – nehezebb összecsapás vár majd rájuk.

Ecuador visszafogott játékkal is simán győzedelmeskedett, azt azonban lehet, hogy a későbbiekben bánni fogja Gustavo Julio Alfaro csapata, hogy nem hajtottak a nagyobb gólkülönbségért, az ugyanis szinte borítékolható, hogy sem a Szenegál, sem a Hollandia elleni meccs nem lesz ilyen könnyű menet a számukra.

A mérkőzés legjobbja – nem meglepő módon – a duplázni tudó Enner Valencia lett.

Katar legközelebb Szenegál ellen lép pályára, míg Ecuador Hollandiával mérkőzik meg. Mindkét mérkőzést november 25-én, pénteken tartják majd.