Katar 2022: melyik játékos nyeri az Aranycipőt, illetve az Aranylabdát?

Aranycipő - Aranylabda

Alig pár órányira van csupán a futball világbajnokság kezdete, a világ pedig árgus szemmel figyeli, hogy vajon melyik együttes hódítja el a sportág legfontosabb kupáját. Kétségtelen, hogy a legnagyobb érdeklődés a végső győztest övezi, ám nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a tornák egyéni díjai mekkora megtiszteltetést jelentenek a nyertesek számára.

A legnagyobb presztízzsel az Aranycipő, valamint az Aranylabda cím jár. Előbbit az kapja, aki a legtöbb gólt szerzi a vb-n, míg utóbbit annak ítélik oda, akinek a játéka a leginkább kimagasló volt. Ez alapján aránylag pontosan behatárolható a két kitüntetés közti különbség, míg ugyanis az Aranycipő számszerűsíthető eredményeken alapszik, addig az Aranylabda egy szubjektívebb díj, ám ez mit sem von le értékéből.

Előre megjósolni egyik kategória nyertesét sem egyszerű. Hiszen ki gondolta volna, hogy a 2018-as oroszországi versengésben Harry Kane jegyzi majd a legtöbb találatot, méghozzá úgy, hogy utoljára a legjobb 16 közt lesz eredményes. Legalább ugyanekkora meglepetést okozott négy évvel korábban James Rodríguez, aki Kane-hez hasonlóan hat góllal hódította el az elismerést, miközben csapata, Kolumbia már a negyeddöntők során búcsúzni kényszerült.

Ugyan készültek különféle felmérések a 2022-es katari futball vb kapcsán is, ám az ott kapott eredmények leginkább azt tükrözték, hogy minden nemzet a saját játékosaitól várja a kimagasló teljesítményt. Az argentin szurkolók szerint Messi, míg például a megkérdezett angolok véleménye alapján Kane lesz idén a befutó, bár összességében is a PSG sztárját hozták ki esélyesnek. Ennél sokkal érdekesebb a Fox Sports kutatása, melynek során 12 szakértőt kérdeztek meg, akik nem csak egy-egy nevet dobtak be a kalapba, de jó alaposan meg is indokolták választottjukat.

Eszerint az Aranycipő két játékos közt dőlhet el. Kylian Mbappe és Lautaro Martínez fej-fej mellett végeztek a voksoláson. A francia támadó jelölése talán nem is igényel különösebb magyarázatot, az argentin csatár szereplése azonban talán meglepő lehet. Nos, a szakértők véleménye szerint Martínez lehet a torna egyik legnagyobb meglepetése, épp ahogyan 2010-ben Diego Forlán, vagy négy évvel később James Rodríguez.

Az Aranylabda kérdése ugyanakkor sokkal meghökkentőbb eredménnyel zárult. A 12 szakértő egyöntetűen Lionel Messit tartja a legesélyesebbnek a címre, egész pontosan 9 szavazatot gyűjtött be a dél-amerikai fenomén. További érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ezzel ő lenne az egyetlen, aki duplázni tudna, hiszen a 2014-es brazil labdarúgó-világbajnokságon már őt választották a torna legjobbjának.

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy Argentína minél tovább jusson, ám a csapat jelenlegi formáját nézve erre minden esélyük meg is van. A csapat november 22-én, kedden kezdi meg a csoportmérkőzéseket Szaúd-Arábia ellen, emellett pedig Lengyelországgal és Mexikóval kell megküzdeniük azért, hogy ott lehessen a kieséses szakaszban.