A labdarúgó-világbajnokság trófeája: Így készül a futball legrangosabb díja

Foci vb trófea

Noha a sport elsősorban a megmérettetésről szól, titkon minden résztvevő arról álmodik, hogy végül ő emelheti majd magasba a győzteseknek kijáró trófeát. Különösképp igaz ez olyan nagy versenyek esetében, mint amilyen például a 2022-es labdarúgó-világbajnokság.

Az egyik legrangosabb sportesemény ma ismert díja az 1974-es, NSZK-ban megrendezett foci vb alkalmával mutatkozott be. Immáron lassan öt évtizede szimbolizálja tehát a földgolyót tartó két alak a futball csúcsát és most mindenkit az foglalkoztat, vajon melyik csapat emelheti tizenharmadik alkalommal a magasba, a katari futball világbajnokság utolsó mérkőzését követően.

A trófea megszületésének körülményei regénybe illők. Az alkotás, melyet 53 terv közül választottak ki végül, Silvio Gazzaniga olasz szobrászművész nevéhez fűződik, ám azt már kevesen tudják, hogy az eredeti példány 18 karátos aranyból készült és több mint 6 kg-os súlyú volt. Nem véletlen tehát, hogy a FIFA tulajdonában lévő darab ritkán kerül kiállításra és kizárólag az aktuális labdarúgó vb nyitómérkőzésén és döntőjén csodálhatja meg a közönség.

Gazzaniga a Bertoni vállalat égisze alatt tervezte meg a kupát és mind a mai napig ez a cég felelős azért, hogy négyévente – ugyan csak rézből – elkészüljön a másolat, amit végül a foci világbajnokság 2022 győztese majd a magasba emelhet 2022. december 18-án. Bár azt gondolhatnánk, hogy a gyártási folyamat teljesen automatizált, valójában a labdarúgó világbajnokság presztízsének megfelelően a trófea teljes egészében kézzel készül. Az eredeti minta segítségével egy öntvényt gyártanak, amit később hagyományos vésési eljárással finomítanak. Az ultrahangos tisztítás és a zsírtalanítás után pedig következhet az aranyozás, végül pedig a zaponlakk réteg felhordása. A száradást követően a díj egy malachitzöld márványalapra kerül, így nyeri el végső formáját.