Véget érhet Anglia vesszőfutása az idei világbajnoki labdarúgó tornán?

Anglia - Labdarúgó válogatott 2022

Belgium kapcsán már esett szó a be nem váltott ígéretekről, ám míg a belga aranygeneráció csupán pár éve nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, addig van egy csapat, aminek a pechszériája már-már a hihetetlen kategóriába tartozik. Anglia ugyanis immáron hetven éve minden világversenyen esélyként van kikiáltva, hiszen egyrészt mégiscsak ez a futball őshazája, másrészt pedig mert a Premier League a világ legerősebb bajnokságának számít.

Ám a futball-világbajnokságok történetében 1966 óta nem jött össze a győzelem, ez a bő fél évszázad pedig minden szurkoló számára fájóan hosszú idő. Főként azért, mert gyakorta csalódást keltő módon búcsúztak a tornáktól a Háromoroszlánosok. Az angol válogatott ugyanis mindig is kiváló játékosokból állt, így az erőviszonyokat figyelembe véve szinte mindig ott kellett volna lenniük legalább a legjobb négy között, vagy épp a döntőben. Erre azonban túlságosan is ritkán került sor, ami egyre türelmetlenebbé tette a szurkolókat. A legnagyobb kérdés tehát az, hogy a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság vajon fordulópontot jelent-e és sikerülhet-e végre felállniuk a dobogó legfelső fokára.

Akarat, tudás, tapasztalat – ám van, amikor ez sem elég

Az utóbbi években úgy tűnt, hogy valami végre tényleg jó irányba indult el az angol válogatott háza táján. A 2018-as futball vb majdnem meghozta az áttörést, hiszen a csapat az elődöntőig menetelt, ahol Horvátország búcsúztatta őket. Ezután következett a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság, ahol meg sem álltak a döntőig, ám a szerencse itt sem szegődött melléjük, hiszen Olaszország végül a büntetőpárbajban legyőzte az angolokat, miután Rashford, Sancho és Saka is tizenegyest hibázott. Karnyújtásnyira volt csak a győzelem, ám ezúttal is lemaradtak róla. A formajavulás ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen volt, csakhogy úgy tűnik, valahol ezt követően közben porszem került a gépezetbe. Az elmúlt bő egy év ugyanis megalázó eredményeket hozott a Háromoroszlánosok számára. A Nemzetek Ligája sorozatban csak utolsóként végeztek a csoportjukban, s bár minket büszkeséggel tölthet el, hogy 4-0-ás vereséget mértünk az angolokra hazai pályán, Gareth Southgate-nek bizony van mit helyre tennie a fejekben, mire a foci vb kezdetét veszi.

Katar 2022 – már a csoportkörben jöhet a meglepetés?

Anglia látszólag nagyon jól járt a B-csoporttal, hiszen Irán mellett az Egyesült Államok és Wales csapatával kell megküzdenie a legjobb 16 közé kerülésért. Ugyanakkor, ha egy kicsit boncolgatjuk az esélyeket, akkor azt látjuk, hogy közel sem biztos, hogy könnyű dolga lesz az angoloknak. Wales dinamikus ki-ki játékot játszik, az USA pedig sosem könnyítette meg ellenfelei dolgát, a legnagyobb kakukktojást ugyanakkor Irán jelentheti. Emlékezzünk vissza 2014-re, amikor csak a hosszabbításban sikerült Argentínának legyőzni a közel-keleti válogatottat és akkor is csak Messi zseniális lövésének köszönhetően. Angliának tehát a papírforma alapján könnyű útja lesz a nyolcaddöntőig, ám elképzelhető, hogy az esélytelenek nyugalmával játszó ellenfelek borsot törnek majd Southgate csapatának orra alá.

Minden amellett szól, hogy a katari futball vb-n lehet a nagy áttörés

Abban az esetben, ha minden az elvárások szerint alakul és Anglia megnyeri a csoportját, akkor onnan könnyű menetelés várhat a válogatottra. A legjobb 16 között az A-csoport második helyezettje várja majd őket és tekintve az erőfölényekre, ez szinte biztosan nem Hollandia lesz. Katar, Szenegál, illetve Ecuador azonban nem lehet a végállomás a Háromoroszlánosok számára, főképp, ha figyelembe vesszük, hogy ilyen játékosállománnyal már nagyon régóta nem büszkélkedhettek az angolok. Gondoljunk csak Harry Kane-re, aki a 2018-as labdarúgó vb Aranycipőse volt, de Raheem Sterling, Phil Foden és Bukayo Saka is a világ élvonalába tartozó támadók. A végső győzelemhez ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a csapat minél kevesebb gólt kapjon. Szerencsére az angolok védelme is minőségi, Kyle Walker, Reece James, Trent Alexander-Arnold és Kieran Trippier gondoskodhatnak arról, hogy minél kevesebbszer vegyék be az ellenfelek Pickford hálóját.

Anglia számára tehát itt a nagy esély, hogy ismét felérjenek a futball csúcsára és több mint öt évtized elteltével megnyerjék a futball világbajnokságot. Ehhez azonban a csapatmunkán és a kitartáson kívül egy adag szerencsére is szükségük lesz. Talán ennyi peches megmérettetés után eljött az angolok ideje? Hamarosan meglátjuk.