Gólzáporos, rekordhosszú mérkőzésen villantotta meg erejét az angol válogatott

Anglia - Irán mérkőzés összecsapás

A második játéknap talán legjobban mérkőzése az Anglia – Irán találkozó volt, hiszen a Háromoroszlánosok minden torna titkos favoritjának számítanak, ám ennek ellenére az átütő sikerre közel hatvan éve várnak már a szurkolók.

A meccs meglehetősen döcögősen indult – legalábbis a helyi nézők számára -, nem sokkal a kezdősípszó előtt ugyanis összeomlott a FIFA applikációja, így az elektronikus jeggyel rendelkezők nem jutottak be időben a stadionba.

Szerencséjükre sok mindenről nem maradtak le, az első bő negyed óra ugyanis nem tartogatott túl sok izgalmas pillanatot. A nyolcadik percben aztán Bejranvand és Hosszeini fejjel találkoztak, amiből az iráni kapus jött ki rosszabbul. Ápolása hosszú percekig eltartott, ám végül le kellett cserélni. Elnézve a sérülését, csoda volt, hogy egyáltalán megpróbálták visszaküldeni a pályára.

Ezt az ijesztő incidenst leszámítva azonban az első fél óra nagyjából eseménytelenül zajlott. Anglia meglepően pontatlanul adogatta a labdát, játékukban nyoma sem volt a selejtezősorozat magabiztosságának, sokkal inkább a Nemzetek Ligája ellenünk mutatott teljesítménye köszönt vissza.

A 30. percben aztán felpörgött a mérkőzés, Saka beadását Mason Mount vágta az oldalhálóba, majd két perccel később a sokat kritizált Harry Maguire fejese csattant a kapufán.

A 35. percben azonban Luke Shaw beívelését már gólra váltotta Jude Bellingham, gyönyörű fejesével az első találatát szerezve a válogatottban.

8 perc elteltével ismét Maguire készített elő, méghozzá két védőt is legyűrve, a labdára pedig Bukayo Saka csapott le, aki kíméletlenül kilőtte a bal felsőt.

A válogatott története során most először fordult elő, hogy labdarúgó-világbajnokságon egy mérkőzésen két, 22 év alatti játékos is betalál. A rekord ízlelgetésére azonban alig marad idő, a Háromoroszlánosok gépezete ugyanis teljes gőzzel zakatol tovább.

Alig két perc elteltével ugyanis Kane beadásába épp csak a lábát kellett beletennie Raheem Sterlingnek, az eredmény így 3-0-ra módosult.

A hosszúra nyúlt ápolás miatt közel negyed óra – egész pontosan 14 perc – a hosszabbítás következett, ami csak egy óriási iráni helyzetet hozott, ám Dzsahanbahs elkapkodta a lehetőséget és a kapu fölé bombázott.

A második játékrész iráni hármas cserével kezdődött és élénk mezőnyjátékot hozott, lehengerlő angol fölénnyel. Bő negyed óra elteltével ennek meg is lett az eredménye, Saka találatával már 4-0. Szinte a semmiből érkezik a válasz, Irán első, kaput eltaláló lövéséből ugyanis azonnal gól is születik, Taremi bődületes lövését Pickfordnak esélye sem volt hárítani.

Az iramot egy újabb sérülés töri meg, ezúttal a kiválóan játszó Maguire marad lent, Gareth Southgate pedig kihasználja a helyzetet és egyből négyet cserél. Méghozzá milyen jól, hisz a frissen beállt Marcus Rashford az első labdaérintéséből az átvétel után azonnal meg is szerezte az angolok ötödik találatát.

A Manchester United fiatal támadója aztán még egyszer villant, a 90. percben gólpasszal járult hozzá a hatodik találathoz. Beadásást Jack Grealish gurította az üres kapuba.

A második félidő is hosszúra nyúlt, 10 perc lett a ráadás, ami inkább az iráni csapat számára tartogatott még lehetőségeket. Előbb Azmun lövését tolta kapufára Pickford, majd a hosszabbítás extra perceiben még mezrángatásért Taremi lőhetett egy büntetőt.

A vége így 6-2, egy gól gazdag mérkőzésen jelentkezett be Southgate csapata a világbajnoki címért és ha tartani tudják ezt a lendületet, akkor bizony bármelyik csapat számára komoly kihívást jelentenek majd a Háromoroszlánosok.