Futball láz: Íme a katari vb nyitóünnepségének összefoglalása

Katari foci vb nyitóünnepség 2022

Több mint négyévnyi várakozást követően elérkezett a pillanat és végre kezdetét veszi a 22. labdarúgó-világbajnokság, melynek kapcsán oly sok kérdés és kritika fogalmazódott meg az elmúlt időszakban.

A katari szervezők a tornát útjára indító ceremónia kapcsán meglehetősen szűkszavúan nyilatkoztak, ennek köszönhetően pedig egészen a kezdésig titok övezte, hogy vajon végül milyen sztárvendégek lépnek majd fel az eseményen. Azt sokkal biztosabban lehetett tudni, hogy kik nem lesznek majd jelen, hisz Dua Lipa és Rod Stewart is nyilatkozott ez ügyben és mindkét szupersztár kifejtette, hogy az emírségekben tapasztalható emberi jogi problémák miatt még a felajánlott hatalmas gázsi ellenére sem kívánnak szerepelni.

A hírek szerint azonban ott lesz a ceremónián – természetesen csak nézőként – David Beckham, az angolok korábbi szupersztárja, aki amúgy az LMBTQ+ közösség aktív támogatója, ezért talán némiképp meglepő, hogy mégis úgy döntött, elutazik Katarba.

A megnyitó ünnepség a várt időben, az előzetes terveknek megfelelően gond nélkül vette kezdetét, méghozzá a hollywoodi legenda, Morgan Freeman narrálásával.

„A Föld az a sátor, amelyben mindannyian élünk”

– vezette fel a kezdést a 85 éves sztár, aki szavaival minden bizonnyal utalt a helyszínre, hisz a ceremóniának és a nyitómérkőzésnek helyt adó Al Bayt stadion kívül-belül egy futurisztikus sátorra hasonlít.

Ezután egy gyönyörűen megkoreografált táncelőadás következett, LED-es fényjátékkal és autentikus arab ruhába öltözött táncosokkal. A következő percekben Morgan Freeman mellé becsatlakozott Dana Al Fardan katari énekesnő, miközben Ardha táncosok folytatták az előadást. A Nemzetek éneke gyönyörűen szólt, a közel 45 ezer néző pedig hangos éljenzéssel fogadta a futball rigmusokkal fűszerezett dobjátékot.

A sort profi táncosok és a vb önkéntesei folytatják, a műsorszámot pedig az elmúlt tornák kabaláinak prezentálása követi, méghozzá felfújható formában. A háttérben stílusosan a 2010-es labdarúgó-világbajnokság himnusza, a Knaan dala, a Wave Your Flag szól.

Következett a megnyitó fő attrakciója, először is érkezik az idei torna kabalája, közben pedig élőben énekel a koreai BTS fiúcsapat egyik tagja Jung Kook, őt pedig Fahad Al Kubaisi kíséri.

A zárásra ismét Morgan Freeman veszi magához a szót és a futballról beszél, elsősorban katari vonatkozásban.

Természetesen nem maradhat el az sem, hogy felszólaljon a házigazda, így az emír, Tamim bin Hamad Al-Thani sejk beszéde gyakorlatilag kötelező elemnek számít. Arabul szól a tömeghez, és szavait azzal fejezi be, hogy

„Üdvözlünk mindenkit és sok szerencsét kívánunk”.

Szemet gyönyörködtető zászlólengetés és egy – főképp a stadionon kívülről – látványos tűzijáték zárja a nyitóünnepséget, ami talán a vártnál kevesebb sztárt vonultatott fel és némiképp rövidebb is volt a megszokottnál, ám így se lehet okunk a panaszra, hiszen egy igényes ceremóniát láthattunk.