Foci vb 2018 visszatekintő

Foci vb 2018

Noha az izgalmak mellé kezdetben jócskán vegyült némi aggodalom is, az Oroszországban megrendezett, 2018-as labdarúgó-világbajnokság végül az egyik legemlékezetesebb lett a vb-k történetében. A világ legrangosabb sporteseményének először adott otthont kelet-európai ország, s bár egy ideig úgy tűnt, hogy a házigazda nem képes megbirkózni a foci vb 2018 megrendezésének komoly feladatával, végül fennakadások nélkül lezajlott az esemény és kizárólag sportszakmai, illetve technológiai szempontból maradt emlékezetes. Két újoncot is avattak a tornán, Panama és Izland ugyanis történetük során először jutottak ki a világbajnokságra, ám a 32 résztvevő közt ezúttal is ott volt a labdarúgás krémje, a meglepetések pedig nem is várattak magukra túl sokáig.

Futball világbajnokság 2018 – A csoportkör és az első sokk

A nyitómérkőzésen a (valaha volt egyik leggyengébb orosz válogatottnak kikiáltott) házigazdák fogadták Szaúd-Arábia csapatát és lehengerlő játékkal, 5-0-s győzelemmel indították útjára az egy hónapig tartó megmérettetést. Uruguay mellett másodikként sikerült is továbbjutniuk a legjobb 16 közé, ez pedig már önmagában felülmúlta az előzetes elvárásokat.

  • a B-csoportban a két futballóriás, Portugália és Spanyolország egy fordulatos, 3-3-s döntetlennel biztosította be továbbjutását, óriási meglepetésként tőlük mindössze egy ponttal maradt le Irán
  • a C-csoport kevesebb izgalmat tartogatott, Franciaország és Dánia különösebb erőfeszítés nélkül kvalifikált a kieséses szakaszba 7, illetve 5 ponttal
  • a D-csoportot hibátlanul, 9 ponttal nyerte Horvátország, mögöttük Argentína ment tovább, csalódást keltő játékkal, 4 ponttal és jó nagy adag szerencsével
  • az E-csoportban a papírforma teljesült, Brazíliával és Svájccal egészült ki a 2018-as labdarúgó vb legjobb 16-os mezőnye
  • az F-csoportban azonban megtörtént az, amire előzetesen senki sem számított. Németország sokkoló vereséget szenvedett Mexikó és Dél-Korea ellen, és csak a hosszabbításban sikerült legyőznie Svédországot, így az utolsó helyen végzett 3 ponttal. 1938 óta először fordult elő, hogy a címvédő úgy távozott a világbajnokságról, hogy nem jutott tovább a csoportkörből. A torna történetének egyik legnagyobb meglepetése volt ez, még úgy is, hogy mind Svédország, mind pedig Mexikó megérdemelten vívta ki a kieséses szakaszba lépést.
  • a G-csoport két favoritja, Belgium és Anglia gond nélkül kvalifikált a 2018-as foci vb következő körébe, előbbi Horvátország mellett egyedüliként 100%-os teljesítménnyel.
  • A H-csoport azonban bőven tartogatott izgalmakat, hiszen négy nagyjából azonos tudású csapat játszott ki-ki meccseket és az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy vajon melyikük megy tovább. Az utolsó mérkőzésen aztán Kolumbia egy góllal legyőzte Szenegált, így Japán mellett a dél-amerikai csapat örülhetett.

Két héttel a kezdősípszó elhangzása után tehát az utolsó hely is elkelt, összeállt a legjobb 16-os mezőny és két nap pihenőt követően megkezdődhetett a kieséses szakasz.

Labdarúgó vb 2018 – Út a döntőig a papírforma árnyékában

A nyolcaddöntőkön kiélezett párharcok következtek, a kiegyensúlyozottságot pedig tökéletesen szemlélteti, hogy mindössze egyetlen olyan mérkőzés volt, ahol egy gólnál nagyobb különbség született, nevezetesen Brazília küldte haza 2-0-s végeredménnyel Mexikót. Három meccs is csak hosszabbítás segítségével dőlt el, végül Uruguay Franciaországgal, Brazília Belgiummal, Oroszország Horvátországgal és Svédország Angliával játszhatta a negyeddöntőket. Az angolok és a franciák simán továbbmentek, egyaránt kétgólos előnnyel, ezzel szemben a horvátok és a belgák igencsak megszenvedtek a sikerért.

A 2018-as futball világbajnokság elődöntőinek eredményét azonban már megtippelni sem nagyon lehetett. A négy kiváló együttes közt csupán nüánsznyi különbségek voltak és a végkimenetel pedig kizárólag a pillanatnyi formán múlt. Jól példázza ezt Franciaország és Belgium összecsapása, ahol egyetlen gól született és azt is olyan játékos szerezte, akitől nagyon kevesen várták volna. Az 51. percben azonban kiválóan érkezett Griezmann szögletére a hátvéd Samuel Umtiti és az ő fejesével a franciák 12 év után újra ott voltak a világbajnokság döntőjében.

Horvátország és Anglia párharca ezzel szemben csak a hosszabbításban dőlt el. Az angolok Trippier gyönyörű szabadrúgásával már az 5. percben vezetést szereztek ugyan, de a második félidő közepén érkezett Ivan Perišić és egy varázslatos sarkazással kiegyenlített. Sokáig úgy tűnt, hogy végül csak a tizenegyes párbaj dönt majd, de a 109. percben jött Mandžukić és kilőtte a bal alsót, ezzel pedig Horvátország történelme során először az aranyéremért játszhatott.

A 2018-as futball vb döntője, avagy Dávid és Góliát összecsapása

Noha kétség sem férhetett hozzá, hogy Zlatko Dalić szövetségi kapitány mindent megtett annak érdekében, hogy a horvát válogatott önbizalmát és teljesítményét soha nem látott szintre emelje, a papírforma a franciák mellett szólt. Akár a tapasztalatot, akár a csapat egészének értékét nézzük, a kékek mindenképpen erőfölényben voltak. A szurkolók és a közvélemény azonban hajlamos ilyenkor az esélytelenebb mellé állni, ez pedig sokszor egy olyan plusz lökést jelenthet, ami óriási meglepetést eredményezhet.

A mérkőzés pedig pontosan ennek a szellemében zajlott. Perišić egy korai Mandžukić öngól után egyenlített, majd egy vitatott döntés után a franciák büntetőt kaptak, amelyet Antoine Griezmann ügyesen értékesített. Annak ellenére, hogy a mérkőzés nagy részében Horvátország hátrányban futballozott, dominánsabb volt, és mind a labdabirtoklásban, mind helyzetkialakításban a kékek fölé kerekedtek. Azonban még az Aranylabda-győztes Luka Modrićcsal a soraiban sem volt képes Horvátország megbontani a masszív francia védelmet, és tehetetlen volt az ellentámadásaikkal szemben, melyek során Paul Pogba és Kylian Mbappé is betalált (Pelé óta csupán neki sikerült tinédzserként gólt szereznie egy világbajnoki döntőn). A francia csatár ezzel el is nyerte a foci világbajnokság 2018 legjobb fiatal játékosának járó címet. Aztán alig 20 perccel a vége előtt jött egy újabb Mandžukić-gól, ezúttal már a megfelelő kapuba, ám ez már csak a szépítésre volt elegendő. Franciaország 1998 után ismét világbajnok lett, történelme során második alkalommal.

Labdarúgó világbajnokság 2018 összegzés: nem a franciák győzelme maradt a legemlékezetesebb

Persze sokáig beszédtéma volt a vitatott tizenegyes és az is, hogy a horvát csapat talán jobban megérdemelte volna a sikert, ám a 2018-as labdarúgó-világbajnokság nem emiatt él még mindig élénken az emlékezetünkben. A torna talán egyik legnagyobb meglepetése – a németek csúfos kudarca mellett – sokkal inkább Anglia teljesítménye volt. Sokan nem sok reményt fűztek a Háromoroszlánosok sikeréhez, főképp nem a két évvel azelőtti, Izland elleni megalázó kiesés után az Európa-bajnokságon. A tapasztalatlan fiatalokkal teli csapat ráadásul azt a benyomást keltette, hogy az angol szövetség inkább a jövő, mintsem a jelen csapatát építi, Gareth Southgate-nek azonban egészen más gondolatok jártak a fejében. Anglia – Sterling botlásait leszámítva – veszélyes volt támadásban, amit remekül mutat, hogy a csapatkapitány Harry Kane 6 góllal bezsebelte az Aranycipőt. Noha Mario Mandžukić a gyötrelmes elődöntő hosszabbításában szertefosztotta a döntőről szőtt álmokat, az angol csapat visszaadta azt a hitet a szurkolóinak, amit már rég elvesztettek.

Az emlékezetes teljesítmények mellett a forradalmi technológiai újításé volt a másik főszerep, hisz ne feledkezzünk meg arról, hogy itt debütált a VAR (azaz a videóbíró). Előzetesen ugyan sokan felszólaltak ellene – mondván, hogy egy kisebb tornán kellene először bevetni -, ám a rendszer szinte hibátlanul tette a dolgát és rendkívül hatékonynak bizonyult, hiszen a 169 gólból 71-et rögzített helyzetből szereztek, melyek jelentős része VAR-ellenőrzésből származott. A futball vb 2018 során ráadásul 29 büntetőt ítéltek meg, ami a legtöbb a világbajnokságok történelmében, ez pedig tökéletesen rámutat a VAR legfőbb előnyére, nevezetesen a sportszerűtlen játék kiszűrésére. A rendszer tehát kitűnően vizsgázott és azóta már a profi mérkőzések alapvető kellékévé vált.