Katar továbbjuthat a selejtező csoportjából?

Katar futball válogatott (2022)

Az idei nagyszabású esemény rengeteg szempontból különlegesnek számít. Mind a helyszín, mind az időpont rendhagyó, hiszen közel-keleti országként Katar rendezhet először világbajnokságot, ráadásul ezúttal télen. Noha a csapatok teljesítményét illetően még rengeteg a kérdőjel, az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy vajon a házigazdáknak van-e reális esélyük továbbjutni a csoportjukból.

Első ránézésre persze azt mondhatnánk, hogy nem túl valószínű Katar hosszú távú menetelése, ám nagy hiba lenne előre leírni a válogatottat. Mert bár valóban nem számítanak jelentős tényezőnek a futballtérképen, az utóbbi évek teljesítménye alapján bizony akkor sem kellene meglepődnünk, ha végül ott látnánk őket a 2022-es labdarúgó-világbajnokság legjobb 16 csapata közt. Ugyan a FIFA-ranglistán jelenleg csupán az 50. pozíciót foglalják el és történelmük során először vehetnek részt foci vb-n, a Félix Sánchez vezette alakulat az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy hatalmas baklövés lehet lenézni őket.

A hazai pálya jelentette előny

A házigazdák számára mindig egy plusz löketet jelent, hogy otthon játszhatnak, a saját közönségük előtt. A 2018-as labdarúgó vb-n az oroszok egész a negyeddöntőig jutottak, azt megelőzően a brazilok az elődöntőben estek ki – igaz, csúfos eredménnyel -, ám ennél is nagyobb meglepetést okozott 2002-ben Dél-Korea, akik szintén a legjobb négy között búcsúztak, holott tőlük a csoportkörből való továbbjutás is szép eredménynek számított. Ezek alapján az sem lenne meglepő, ha Katar is ott lenne az egyenes kieséses szakaszban, ám az igazság az, hogy az arab ország nemzeti tizenegye jóval egységesebb annál mint ahogy azt laikusként elsőre gondolnánk. Már négy évvel ezelőtt sem sok hiányzott hozzá, hogy kvalifikáljanak a futball világbajnokságra – a selejtezők során egész a harmadik fordulóig jutottak -, ám az áttörést a 2019-es Ázsia-kupa hozta meg számukra. Az E-csoportot hibátlanul végezve, 9 ponttal jutottak a legjobb 16 közé, majd lehengerlő játékkal legyőzték Irakot, Dél-Koreát és az Egyesült Arab Emírségeket, így jutottak be a döntőbe, ahol 3-1-re nyertek Japán ellen. Katar válogatottjában tehát bőven ott van a potenciál és ha ehhez hozzávesszük a hazai pálya jelentette előnyt, akkor azt láthatjuk, hogy bármi megtörténhet. Még akár az is, hogy jóval tovább jutnak, mint az előzetesen bárki gondolta volna.

A-csoport és a lehetséges esélyek a világbajnokságon

Házigazdaként rögtön az első kalapból kerültek kisorolásra, ez pedig óriási lehetőséget jelenthet a közel-keleti csapat számára. Ez ugyanis egyben azt is jelenti, hogy a legerősebb csapatok közül egy sem került melléjük, azaz reális esély mutatkozhat – legalább – a második hely elérésére. Három kontinens három csapata áll Katar és a kieséses szakaszba jutás útjában. Hollandia 2014 óta először vesz részt világbajnokságon, és a csoport legkeményebb ellenfelének ígérkezik. A válogatott gerincét olyan játékosok alkotják, mint Virgil van Dijk, Memphis Depay és Frenkie De Jong, ráadásul mind fiatalok és mindannyian először lépnek pályára világbajnokságon, emiatt fokozottan éhezik a sikert. A hollandok legyőzése egy kisebb csoda lenne Katar számára, de ezzel valószínűleg Félix Sánchez is pontosan tisztában van. Jóval érdekesebb kérdés, hogy mire képes a házigazda az Afrikai Nemzetek Kupája bajnoka, Szenegál ellen. A Sadio Mané és Koulidou Koulibaly vezette afrikai csapat igen kellemetlen ellenfél lehet a futball vb-n és nem lesz könnyű dolga a katariaknak velük szemben. A legkönnyebbnek az Ecuador elleni mérkőzés ígérkezik, ám őket sem szabad leírni.

Nem lesz tehát könnyű dolga a házigazdáknak, ám némi szerencsével és szervezett, tudatos játékkal ott lehetnek a legjobb 16 közt, főképp akkor, ha legnagyobb sztárjuk, Akram Afif megfelelő formába kerül a novemberi kezdésre.