Katar 2022: Lehet, hogy megbundázták a nyitómeccset?

Katar botrány

Megannyi szempontból különlegesnek számít az idei labdarúgó-világbajnokság. Szokatlan helyszín, szokatlan időpont, ráadásul a szurkolóknak még a muszlim vallású házigazda szigorú szabályaival is meg kell barátkozniuk. Ám ez önmagában még nem lenne probléma, tekintettel arra, hogy a sport a versengés mellett az elfogadásról és a sokszínűségről szól.

Sajnos az elmúlt 12 év során azonban rengeteg sötét felleg gyülekezett a katari szervezésű vb fölött. Már 12 évvel ezelőtt, amikor óriási meglepetésre az Amerikai Egyesült Államokat megelőzve a közel-keleti arab emírség kapta a rendezés jogát felmerült a korrupció gyanúja, amelyet Sepp Blatter nemrégiben tett nyilatkozata csak megerősített.

Ez azonban csak egy része a házigazdákat ért kritikáknak. A vendégmunkások kizsigerelése, az emberi jogok folyamatos megsértése még ennél is erőteljesebb visszhangot váltott ki, gondoljunk csak például a dán TV2 riporterének ügyére, vagy épp a stadionépítések közben bekövetkezett – állítólagos tetemes mennyiségű – halálesetre.

A holland érdekeltségű sportoldal, a Voetbalzone angol hírforrásokra hivatkozva ugyanis azt állítja, hogy a házigazda katariak megpróbálták megvesztegetni a nyitómeccsen ellenük pályára lépő ecuadori válogatott nyolc tagját. A bahreini származású Amjad Taha, aki a brit Közel-Kelet Tanulmányi és Kutatási Központnál dolgozik publicistaként, posztjában további részletekre is kitért.

Ez alapján a házigazdák mintegy hétmillió eurót ajánlottak fel a szóban forgó ecuadori játékosoknak, sőt, azt is kikötötték, hogy a végeredménynek 1-0-nak kell lennie és a gól mindenképpen a második félidőben kell hogy megszülessen. Nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy ha mindez igaz, akkor annak egyértelműen sportfogadási okai vannak, azaz azon túl, hogy Katar győzelemmel kezdhetné meg a futball vb-t, valószínűleg anyagilag is bőven megtérülne a vesztegetés.

Amennyiben a hír igaz, az talán a legnagyobb szégyenfoltja lesz az amúgy is megtépázott hírnevű 22. labdarúgó-világbajnokságnak.