Atrocitás érte a dán TV2 riporterét miközben közterületen forgattak Katarban

Dán TV attrocitás Katarban

Meglehetősen sok kritika érte a katari rendezőket az idei labdarúgó-világbajnokság kapcsán, egészen 2010-től kezdve, amikor is kiderült, hogy a közel-keleti arab emírség nyerte a 2022-es torna rendezési jogát. A szigorú vallási szabályok rengeteg tekintetben összeegyeztethetetlenek az európai, vagy épp az amerikai gondolkodásmóddal, ám ennél is nagyobb problémának tűnt az egész folyamatot körül lengő korrupció gyanú, illetve az előkészületek körülményei.

A rendezők azonban látszólag mindent megtettek annak érdekében, hogy az esemény a lehető legbékésebb mederben és különösebb atrocitások nélkül zajlódjon le, ám már a torna kezdetét megelőzően is aggasztó hírek érkeztek Katarból. A dán TV2  stábja épp egy közterületen forgatva jelentkezett be élő adásba, mikor is egy golf kocsi fékezett Rasmus Tantholdt riporter mellett, amiből pár helyi szállt ki és vonták kérdőre a televízió munkatársát.

A magukat biztonságiaknak nevező férfiak felszólították a stábot a távozásra és bár Tantholdt természetesen érvényes akkreditációval és engedélyekkel rendelkezett, ezt hiába mutatta meg a forgatást megzavaró helyieknek. A vita később odáig fajult, hogy az egyik tiltakozó a kamera összetörésével fenyegette meg a stábot, szerencsére végül erre nem került sor. A dolog pikantériája, hogy az atrocitás épp akkor történt, amikor a stúdióból arról érdeklődtek, hogy milyenek a munkakörülmények Katarban, valóban helytállók-e a korábban megfogalmazott kritikák.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság kapcsán a legélesebb bírálatokat a dán labdarúgó-szövetség fogalmazta meg, akik erősen ellenezték, hogy a torna egy olyan országban kerüljön megrendezésre, ahol az emberi jogokat ennyire semmibe veszik és ahol kizsigerelik a vendégmunkásokat.

A katari rendezőség az eset kivizsgálását követően elnézést kért és egyeztettek a dán tévésekkel a forgatásokat érintő szabályokról.