Közel 2 milliárd dollár értékben fogadnak majd az amerikaiak a vb-re

Foci vb fogadás

Noha elsőre talán kissé furán hangzik, de az amúgy a szabadságról és az álmok beteljesüléséről híres Egyesült Államok meglehetősen szigorú szabályozással rendelkezik a sportfogadást illetően. Azaz egész pontosan csak rendelkezett, a múlt idő pedig New Jersey-nek köszönhető, a város ugyanis precedensértékű pert nyert a Legfelső Bíróságon még négy évvel ezelőtt.

Ennek az ítéletnek köszönhetően ma már bármely államnak jogában áll eldönteni, hogy az ott élők számára engedélyezi-e a sportfogadást, avagy sem. Ezzel a lehetőséggel pedig a legtöbben éltek is az elmúlt években, így míg az oroszországi labdarúgó-világbajnokság ideje alatt mindössze nagyjából 10 millió amerikainak volt lehetősége fogadni, addig mára ez a szám megsokszorozódott. A katari vb idejére az Amerikai Szerencsejáték Szövetség becslése alapján már több mint 130 millió állampolgárnak lesz joga ahhoz, hogy megtegye tétjeit és az előrejelzések alapján nagyjából 20 millióan élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

Ezek alapján várhatóan mintegy 1.8 milliárd dollár értékben születnek majd fogadások, bár ha számba vesszük, hogy a megkérdezettek közel negyede (24%) az Egyesült Államokat tartja a futball vb végső esélyesének, akkor könnyen meglehet, hogy ezzel a nagy rohammal leginkább majd a fogadóirodák járnak igazán jól.

Az Egyesült Államoknak mindazonáltal bőven megvan az esélye arra, hogy tovább lépjen a kieséses szakaszba, hiszen a B-csoportban Anglia jelenti számukra a legnagyobb kihívást, Irán és Wales csapata egyaránt legyőzhetőnek tűnik az erőviszonyokat tekintve. Az amerikaiak november 21-én este játszanak először, ekkor Gareth Bale csapata ellen kell majd bizonyítaniuk.