Rekordszámú büntető vár ránk a katari foci vb-n?

Büntető 11-es rúgások

A futball a sport szeretetéről és persze az izgalmakkal teli, megismételhetetlen pillanatokról szól. A nézők időről-időre tanúi lehetnek hihetetlen csatáknak, ám amikor egy váratlan büntető, vagy épp egy tizenegyespárbaj határozza meg a végkimenetelt, az mindig különleges.

A képernyők előtt izgulva szinte el sem tudjuk képzelni, mekkora nyomás helyeződik egy-egy játékosra, amikor odaállnak a büntetőpontra és csupán másodpercek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy eldöntsék, hová is helyezzék a labdát. Persze ugyanez igaz a hálóőrökre is. Ilyenkor a kapusokra szegeződik minden szem, hiszen egy sikeres védésen múlhat akár a végső győzelem sorsa is.

Szakértők szerint a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rekordmennyiségű tizenegyest tartogat majd számunkra. Való igaz, hogy minden jel arra mutat, több büntetőben lehet részünk, mint a foci vb-k történetében valaha, ennek egyrészt a technológiai fejlődés, másrészt a szabályok szigorodása lehet az oka. A VAR (azaz a videóbíró) soha nem látott alapossággal képes feltérképezni a pályán történt szabálytalanságokat, így a kérdéses esetek akár utólag is tizenegyeshez vezethetnek.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról sem, hogy a 2022-es futball világbajnokság játékvezetői bizottságának elnöke Pierluigi Colina lesz, akit nem véletlenül választottak hatszor egymás után az év legjobb játékvezetőjének. Colina pályafutása alatt végig a szigoráról és a következetes döntéseiről volt híres, így biztosak lehetünk abban, miszerint kiemelt figyelem fordítódik a büntetők megítélésére.

Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a labdarúgó vb csapatainak teljesítménye talán még sosem volt ennyire kiegyenlített. Ez pedig nem csak az izgalmas mérkőzésekre garancia, de egyre gyakoribbá válhatnak az olyan meccsek, amelyek eredménye a rendes játékidőben nem dől el. Ilyenkor a hosszabbítást követően a büntetőpárbaj következik, ott pedig bármi megtörténhet, hisz pillanatokon múlik a siker.