Óvatosan a vb applikációval – jó eséllyel kémprogramok!

Mobil applikáció

Már az elmúlt időszakban is rengeteg kritika érte a katari rendezésű világbajnokságot, gondoljunk csak az igen megalapozottnak tűnő korrupció gyanúra, vagy az építkezések során történt halálesetek számára. Most pedig a szervezők által kötelezővé tett applikációkról érkeztek lesújtó hírek.

Norvég, illetve francia adatvédelmi szakemberek már korábban felhívták a figyelmet a szoftverek által okozott sebezhetőségre, ám most a német kormányzati szerv nyomatékosan felhívta rá a figyelmet, hogy amennyiben lehetséges, mindenképpen kerüljük el az alkalmazások használatát. A Hayya, illetve az Ehteraz elnevezésű programok mindegyike kémprogramnak minősül, ez utóbbi (ami amúgy egy Covid-követő alkalmazás) teljes mértékben aggályos. Telepítésével ugyanis gyakorlatilag teljes hozzáférést adunk az adatainkhoz. Hívásokat indíthat, eléri a teljes tartalmat, a tartózkodási helyünket, de még az alvó módba történő átállítást és a képernyő lezárását is megakadályozhatja.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy a Katarba érkező szurkolók számára mindkét alkalmazás használata kötelező. Természetesen az, hogy egyes appok milyen engedélyekkel rendelkeznek, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az abban rejlő lehetőségeket a katari hatóságok ki is használják, mindamellett nem árt óvatosnak lenni. No és persze miért is akarnánk teljes hozzáférést adni a személyes adatainkhoz, képeinkhez csak azért, hogy a labdarúgó-világbajnokság információit, illetve a szükséges igazolásokat megkapjuk telefonunkra.

Szakértők emiatt azt javasolják, hogy a privát készülékünk mellé vigyünk magunkkal egy másikat, amit semmi másra nem használunk, csak a Hayya, illetve az Ehteraz futtatására. Ezen a mobilon ne legyenek adataink, így tudjuk ugyanis a legkönnyebben elkerülni, hogy azok illetéktelen kezekbe jussanak.