Messi és Ronaldo – utolsó esély a két legenda számára

Messi vs Ronaldo

Futballszurkolóként igazán szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen az elmúlt évtizedben számtalan korszakos zseni fénykorának lehettünk szemtanúi. Vitathatatlan azonban, hogy van egy páros, akik játékukkal uralták ezt a rövidnek semmiképp sem nevezhető időszakot.

Talán senkit sem lep meg, hogy ez a két fenomén Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Az ő szemszögükből nézve azonban a 2022-es foci vb némiképp keserédes megmérettetés lesz. Mindketten túl vannak pályájuk csúcsán, hiszen az argentin a nyár elején töltötte be a 35-öt, míg a portugál támadó majdnem 38 éves lesz, mire a világbajnokság véget ér. Kettejükben azonban nem csak az a közös, hogy 21. század legjobbjaiként tekint rájuk a világ, de a megannyi klubsiker mellett egyiküknek sem sikerült elhódítani a futball legfontosabb trófeáját. Noha kétségkívül mindketten érdemesek a világbajnoki címre, ezidáig sem Argentínának, sem Portugáliának nem sikerült nyernie, noha utóbbi igen közel állt hozzá, hiszen 2014-ben csak Götze hosszabbításban rúgott góljával veszítették el a vb döntőt.

A katari futball világbajnokság pedig jó eséllyel az utolsó megmérettetés lesz mindkettőjük számára. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy maximum egyiküknek sikerülhet beteljesíteni a legnagyobb álmot és a pályafutásuk végén elhódítani a legjobbnak járó díjat. De vajon valóban van rá esélyük?

A szakértők kiemelt figyelmet fordítanak a kérdésnek, hiszen a szurkolók roppant kíváncsian várják, mire lesz képes a futballvilág két legnagyobb alakja. Ám amellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy a labdarúgó-világbajnokság nem egy egyéni sport. Ezt első kézből tapasztalhattuk meg 8 évvel ezelőtt, amikor Messi szinte egymaga juttatta be csapatát a döntőbe, ám ott már önmagában kevés volt a sikerhez. Most azonban más a helyzet. Az argentin válogatott rengeteget erősödött, főképp védekezésben és a középpályán. Brazília mögött másodikként jutottak ki a dél-amerikai selejtezőből, meggyőző teljesítménnyel. Ennek tükrében reális esély mutatkozik arra, hogy némi szerencsével és megfelelő aktuális formával Lionel Messi a csúcsra érjen.

A Portugál válogatott esetében azonban nem ilyen derülátók a szakemberek. Noha a rájátszásban Törökország és Észak-Macedónia legyőzésével végül kvalifikáltak a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra, a csapat teljesítménye nem volt túlságosan meggyőző. 6 találatával ugyanakkor Cristiano Ronaldo ismét bebizonyította, hogy még mindig az egyik leggólerősebb játékos a világon és habár a portugál csapat jelenlegi minősége meg sem közelíti a 2016-os Eb-győztes válogatottét, nem szabad leírni őket.

Bárhogy is alakuljon, egy dolog biztos. Mi, szurkolók hálát adhatunk, hogy még egyszer láthatjuk ezt a két zsenit a pályán és csak remélhetjük, hogy a menetelésük minél tovább tart majd.