Ki nyeri a katari világbajnokságot? Joachim Klemen jóslata harmadszor is bejön?

Joachim Klemen jóslat

Minél közelebb van a torna kezdete, annál inkább izgatja az embereket, hogy vajon melyik csapat emeli a magasba végül a hőn áhított trófeát. A vérbeli rajongóknak persze megvan a maguk elmélete, sokan pedig szinte elképzelhetetlennek tartják, hogy ne az az együttes nyerjen, amelyiknek szurkolnak. Ám mint minden nagy megmérettetésen, ezúttal is csak egyetlen győztes lehet és hogy az melyik válogatott lesz, az valójában megtippelhetetlen. Vagy csak annak tűnik?

Véletlen, vagy a sors keze?

Ha egy picit visszagondolunk, akkor minden labdarúgó-világbajnokságot megelőzően felbukkannak olyanok, akik teljes bizonyossággal megmondják előre a pontos kimeneteleket, aztán persze van, hogy ez bejön, de az esetek többségében tévednek. Totózni azonban mindenki tud, emiatt pedig hiba lenne alábecsülni a vak szerencsét, mint tényezőt, ezért aztán egy-egy ilyen előrejelzés alapján nem tanácsos nagy összegű fogadásokat kötni. Bizonyára mind a mai napig sokan emlékeznek Paul-ra, a polipra, aki a 2010-es labdarúgó világbajnokság során tippelte meg a mérkőzések eredményeit, méghozzá meghökkentően nagy sikerrel. Végül a 14 meccsből 13 esetben igaza lett a puhatestűnek, aminek matematikailag alig fél százalék az esélye, aztán hogy ebből mennyi volt a véletlen szerepe és befolyásolták-e valamilyen módszerrel, az valószínűleg már soha nem fog kiderülni.

A megfelelő egyenlettel minden levezethető?

Még ennél is jóval érdekesebb azonban Joachim Klemen tőzsdeügynök, matematikus módszere, akinek a szavára nagyon is érdemes odafigyelni. Klemen esetében ugyanis bajosan lehet a véletlenre hivatkozni, hiszen nem csak azt jósolta meg sikerrel, hogy 2014-ben nyernek a németek, de azt is pontosan megmondta előre, hogy a 2018-as foci vb-n Franciaország örülhet majd a végén. Egyszer lehet mázli, kétszer azonban aligha, ezért aztán most minden szem a svájci zsenire szegeződik, hogy vajon a 2022-es katari vb esetében miként látja az esélyeket.

Matematikai modellje során ugyanis minden lehetséges befolyásoló tényezőt figyelembe vesz, jó eséllyel ennek is köszönhető eddigi sikere. Kalkulációi közben nem csupán a csapatok aktuális formájával számol, de az országok gazdasági helyzetét, társadalmi berendezkedését, az egy főre jutó GDP-t, sőt, még az átlaghőmérsékletet és a legfontosabb időjárási tényezőket is fontosnak tartja. Ennek eredményeképpen nem egy varázsgömb dobja ki a végső nyertes nevét, hanem rögtön a csoportmérkőzésektől kezdve precízen kiszámításra kerülnek az esélyes továbbjutók.

Katar 2022 foci vb: melyik csapat örülhet a végén?

Persze jóval kevesebbeket izgat a döntőig vezető út annál, mintsem hogy végül melyik együttes állhat majd a dobogó tetején. Pedig rendkívül izgalmas kieséses szakaszt jósol Klemen elemzése, ahol jóval több drámára készülhetünk, mint az eddigi tornák során valaha. A legjobb nyolc csapat között mindössze egy meglepetés várható – ám az óriási -, hiszen Hollandia, Argentína, Spanyolország, Brazília, Anglia, Németország és Portugália mellett ott van Mexikó, akik a címvédő franciák legyőzésével jutnak be a negyeddöntőbe. Ott pedig valódi izgalmak jönnek és így alakulnak ki az Argentína – Spanyolország, valamint az Anglia – Portugália elődöntők.

Klemen előrejelzései alapján az argentin – spanyol összecsapás lesz a torna legszorosabb mérkőzése. A tőzsdeguru 3-2-es végeredményt  jósol és állítása szerint csak hosszabbításban szerzi meg a dél-amerikai csapat a továbbjutást érő győztes találatot.

A másik elődöntő is valódi ki-ki meccset ígér, itt az angolok örülhetnek majd, hiszen 56 év után ismét világbajnoki döntőt játszhatnak.

A fináléban tehát két olyan nemzet válogatottja mérkőzik meg, amelyek hosszú ideje éhezik már a sikert. Ráadásul mindkét együttesnek van miért revansot venni a másikon. Az 1966-os futball vb örökké emlékezetes marad argentin részről, hiszen a negyeddöntők során Hurst lesgóljával győzedelmeskedtek az angolok. Ugyancsak nehéz lesz azonban elfelejteni a háromoroszlánosoknak az 1986-os világbajnokságot, ahol Diego Maradona „Isten keze” gólja juttatta a dél-amerikai csapatot az elődöntőbe.

Klemen jóslata szerint a katari tornán végül Argentína győzedelmeskedik, ezzel pedig Lionel Messi – vélhetően utolsó nagy világversenyén – megszerzi a leginkább áhított kupáját, az argentinok pedig 36 év várakozást követően ismételten felülhetnek a futballvilág trónjára.

Feltéve persze, ha Klemen számításai harmadszor is helytállók lesznek majd. Mielőtt azonban komoly tétekben fogadnánk a svájci zseni előrejelzéseire, ne felejtsük el, hogy arra még ő is felhívja a figyelmet, hogy a nem várt események hatásaival nem tud számolni a modellje.

„Ha nekem van igazam, az készség, ha pedig tévedek, az valaki más hibája.” – Joachim Klemen