Katari szervezés: óriási csúszásban vannak

Katari szervezés csúszás

Noha hihetetlenül közel a rajt, a hírek szerint még mindig óriási a kapkodás az idei futball-világbajnokság szervezése körül. Olyan létfontosságú egységek várnak befejezésre, mint amilyen a válogatottak komplexumainak részei, vagy épp a szurkolói zónák. Hogy miért hagyták ezeket a feladatokat az utolsó pillanatra, az szinte megmagyarázhatatlan, főképp annak tükrében, hogy 12 év állt a rendelkezésükre.

Ezzel együtt nagyon úgy tűnik, hogy nem voltak alaptalanok Sepp Blatter volt FIFA-elnök szavai, aki a napokban adott interjújában kifejtette, véleménye szerint hiba volt a közel-keleti országra bízni a futball vb rendezését. A svájci diplomata ugyan nem fogalmazott kendőzetlenül, de azt többször is kiemelte, hogy az apró emírség nem rendelkezik azzal a kapacitással és infrastruktúrával, ami egy ekkora esemény lebonyolításához elengedhetetlen.

Ez valóban így lehet, hiszen a beszámolók alapján a munkások éjjel-nappal dolgoznak, de még így is kérdéses, hogy a közel 40 ezer szurkoló befogadására alkalmas zónát időben be tudják-e fejezni az Al Bidda Parkban. Ez pedig kardinális kérdés, lévén az előkelőbb hotelek nagy része már megtelt, az elérhető helyek ára pedig akár 10 millió forint is lehet éjszakánként.

Ugyanígy problémás a csapatok elhelyezése, az angol válogatott szállásánál például még a hűsölést szolgáló medence sincs befejezve. Hogy végül sikerül-e mindennel végezni, mire november 20-án kezdetét veszi a 22. labdarúgó-világbajnokság, az egy olyan kérdés, ami most nagyon sokakat foglalkoztat világszerte.