Katar: enyhítések az alkoholfogyasztás kérdésében

Szurkolói alkoholfogyasztás Katarban

Az elmúlt 12 évben rengeteg kritika érte a közel-keleti országot a 2022-es futball vb rendezése kapcsán mind a szurkolók, mind pedig a szakértők irányából. Nem csupán a korrupció vádja okozta sötét fellegek árnyékolták be a várakozást, de a téli időpont és az emírség kapacitásait jó eséllyel meghaladó feladat is folyamatos kétkedésre adott okot.

A javarészt muszlim vallású országgal kapcsolatban óriási kérdés volt az alkoholfogyasztás is, hisz az javarészt tiltott tevékenységnek számít és sokáig úgy tűnt, ezen még a világbajnokság kedvéért változtatnak majd. Laikusként azonban meglehetősen nehéz elképzelni egy – az előzetes számítások alapján legalább – másfél millió vendéggel járó sporteseményt, amelynek szurkolói szemmel nézve gyakorlatilag kötelező eleme az iszogatás. Ráadásul Katarban nem csak az alkohol vásárlása bizonyul szinte lehetetlen feladatnak (gyakorlatilag csak a legnívósabb éttermekben van rá lehetőség), de azzal is érdemes számolni, hogy a nyilvános részegség bűncselekménynek minősül, amit igen keményen szankcionálnak is a hatóságok. A mintegy 300 ezer forintos büntetés mellett hat hónap elzárás is jár a vétkeseknek, ennek tükrében pedig egyáltalán nem biztos, hogy megéri kockázatni.

Érthető módon az elmúlt években igen nagy volt tehát a nyomás a közel-keleti ország vezetőin, hogy találjanak valamiféle kompromisszumos megoldást, ami egyszerre elégíti ki a szurkolók elvárásait, de emellett tiszteletben tartja a helyi törvényeket. Ennek eredményeképp a stadionokban létrehoznak olyan pontokat, ahol a mérkőzést megelőző három és az azt követő egy órában lehet majd alkoholt vásárolni, illetve fogyasztani is. Ezzel együtt a nézőtérre senki nem vihet magával italt és a nyilvános ittasságra vonatkozó szabályokon sem enyhítettek. Egyúttal arra is érdemes ügyelni, hogy a reptereken kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy senki ne vihessen be szeszesitalt az országba.