Hatodik győzelme kapujában Brazília?

Brazil válogatott 2022

A labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb nemzete Brazília. Nem csak amiatt, mert ötször állhattak a dobogó legfelső fokán – mellette két ezüst-, illetve két bronzérem is fűződik a nevükhöz -, hanem mert a dél-amerikai csapat az egyetlen, amelyik az összes vb-n szerepelt. Brazília ennek megfelelően minden egyes tornára abszolút esélyesként érkezik, noha az elmúlt időszak sokkal inkább csalódáskeltő volt a szurkolók és a játékosok számára egyaránt.

2018-ban a negyeddöntők során búcsúztak Belgium ellen, ám a valódi döbbenetet a négy évvel korábbi teljesítményük okozta. 2014-ben, házigazdaként sokáig úgy tűnt, 12 év után ismét bajnokok lehetnek és előbb Chile, majd Kolumbia legyőzésével biztosították be helyüket a legjobb négy között. Ami ekkor következett, arra azonban senki sem számított. Az ereje teljében lévő – későbbi győztes – Németország megalázó vereséget mért a brazilokra, a 7-1-es eredményt pedig azóta sem sikerült elfeledni. Katar azonban egy új esélyt jelent és ha Tite csúcsformába lendíti játékosait, akkor minden esély megvan arra, hogy 20 év után ismét, immáron hatodszor is Brazília legyen a világbajnok.

Út a 2022-es labdarúgó vb-re és a csoportkör esélyei

Brazília kíméletlen magabiztossággal kvalifikált a vb-re, hiszen a dél-amerikai selejtezősorozatot toronymagasan, 45 ponttal megnyerte. 14 győzelem mellett mindössze 3 döntetlen mérkőzést játszottak, ez pedig egyben azt is megmutatta, hogy nem csak a legendás támadósor állt össze, de ezúttal talán a védelem miatt sem kell túlságosan aggódni a rajongóknak. A sorsolást legfőbb kiemeltként az első kalapból várta a Seleção és a G-csoportba kerülve nem lehet okuk a panaszra. Kamerun és Szerbia mellett Svájc tűnik a legnehezebb ellenfélnek, ám ha csak nem történik valami döbbenetes csoda, akkor egy pillanatig sem lehet kérdéses, hogy csoportgyőzteséként lépnek majd a legjobb 16 közé. Amennyiben így lesz, akkor Portugália, Ghána, Uruguay és a Koreai Köztársaság valamelyikével játszhatják majd a nyolcaddöntőt. Papírforma esetén a portugálok szintén elsőként lépnek tovább a csoportjukból, így előreláthatóan sima útja lesz a braziloknak a legjobb nyolcig, onnan pedig már csak 3 mérkőzést kell megnyerniük a végső győzelemhez.

Kizárólag az aktuális formán múlik a siker

A szakemberek ugyanis nem véletlenül tartják a dél-amerikai csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság fő esélyesének. A brazilok játékoskerete egyszerűen félelmetes, kiváltképp, ha a csatársorukra vetünk egy pillantást. Gabriel Jesus, Vinicius Junior, Gabriel Martinelli, Richarlison, Raphina és Roberto Firmino mellett a közönségkedvenc Neymar alkotják a támadósort, nem kérdéses tehát, miért is várnak lehengerlő játékot Brazíliától Katarban. Tite számára adott a merítés lehetősége, ám a legnagyobb kérdőjelet kétségkívül Neymar teljesítménye jelenti. Az elképesztő klubkarrier – mint amilyen a Bajnokok-Ligája cím a Barcelonával – mellett az ő tarsolyából is hiányzik egy, a válogatottal elért jelentős siker, mert bár szép eredmény a Copa America győzelem, azért egy világbajnoki címhez semmi sem fogható. Ráadásul most van pályája csúcsán, 30 évesen elérkezett az a pillanat, hogy ereje teljében vagy győzelemre vezeti csapatát, vagy jó eséllyel elúsztak a vb címről szőtt álmai. A Katar 2022 futball világbajnokság tehát nem csupán a brazil válogatott számára lesz egy sorsdöntő esemény, de valószínűsíthetően Neymart is utoljára láthatjuk a legrangosabb futball tornán.