Hatalmas konténerfalu várja a Katarba érkezőket

Konténerfalu Katarban

Noha az idei torna kapcsán rengeteg kritika fogalmazódott meg az elmúlt években, az egyik legnagyobb problémának az emírség apró mérete tűnt. Ilyen kis ország még soha nem rendezett világbajnokságot és bár a stadionok közelsége szurkolói szemmel igencsak előnyös, bőven vannak hátrányai is annak, hogy két magyar megyényi területre zsúfolódik az esemény.

Az egyik ilyen, hogy Katar egész egyszerűen nem rendelkezik elegendő mennyiségű szállással, hiszen a résztvevők mellett nagyjából másfél millió vendéget várnak a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt.

Bár az emírség költségvetését tekintve talán az sem lett volna meglepő, ha emiatt őrült szállodaépítkezésbe kezdenek, de ehelyett egy jóval pénztárcakímélőbb megoldást választottak. A dohai reptértől nem messze ugyanis felépítettek egy konténerfalut, méghozzá egy több mint 3 négyzetkilométeres területen. A 6000 bódéban egyszerre 12 ezer vendég tartózkodhat, a viharos gyorsasággal felépített részen pedig étterem, bolt és tömegközlekedési pontok is találhatók.

Noha az ötlet tulajdonképpen roppant gyakorlatias, a megvalósítás azért talán hagy maga után némi kívánnivalót. Egyfelől a reptér forgalma állandó problémát jelent, hiszen a nagy zaj miatt szinte lehetetlen a pihenés. Ennek tükrében pedig amolyan kényszermegoldásnak tűnik a konténerfalu, amit az árak nem igazán tükröznek, lévén ellátással 270, anélkül pedig 200 dollárt kérnek el egy éjszakáért. Persze katari mércével mérve ezek még mindig bőven elfogadható összegek, kérdés, hogy a labdarúgó vb látogatói mit szólnak majd hozzá.