Franciaország megtörheti a címvédők átkát Katarban?

Francia labdarúgó válogatott 2022

Amikor esélylatolgatásra kerül sor, akkor a legtöbb szakértő álláspontjában van egy közös pont, miszerint Franciaország számít Katar egyik legfőbb favoritjának. Az pedig teljes mértékben érthető, hogy miért vélekedik így a szaksajtó, hiszen a 2018-as futball vb győztes csapata csak még inkább összekovácsolódott az elmúlt négy évben és egyáltalán nem látszik, hogy mi a gyenge pontjuk, vagy épp milyen technikával lehetne megálljt parancsolni a Kékeknek.

A Didier Deschamps vezette alakulat toronymagasan nyerte meg a selejtezőcsoportját, ráadásul tették mindezt vereség nélkül. Ám a címvédő számára általában nagyon nehéz a soron következő torna. A legutóbbi öt világbajnokság győztesei közül négyen elbuktak a következő vb csoportkörében, ez pedig akár felesleges nyomást is helyezhet a játékosokra. Egy dolog biztos: az újrázás óriási teljesítmény lenne, hiszen az még a brazilokon kívül soha senkinek sem sikerült. Hogy most vajon összejön-e a dolog és a franciák megismétlik-e a dél-amerikai csapat – 1958-as győzelmét követő – 1962-es címvédését, az a 2022-es katari futball vb egyik legizgalmasabb kérdése.

Könnyű csoport után egy régi ismerős következhet

Elsőre azonban úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy a Kékek magabiztosan meneteljenek a legjobb 16 közé. A történelem ugyanis mintha csak ismételné önmagát, a D-csoportban ezúttal is Dánia és Ausztrália lesz a franciák ellenfele. Perut Tunézia váltotta, ám a papírforma alapján egyedül a Dánok jelenthetnek komoly kihívást, igaz az ausztrálok is képesek időnként meglepetést okozni. Ugyanakkor a csoportból való továbbjutás – méghozzá az első helyen – nem lehet kérdéses, persze hacsak nem hiszünk a címvédőket sújtó átokban. A nyolcaddöntő során így valószínűleg a Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország trióból kell valamelyikkel megmérkőznie a francia válogatottnak, tekintve, hogy a Messi vezette Argentína jó eséllyel nyeri majd a C-csoportot. Ha minden mérkőzés az esélyeknek megfelelően alakul, akkor a negyeddöntőben Anglia, az elődöntőben pedig Brazília, vagy Portugália várhatja majd Deschamps alakulatát. A labdarúgó-világbajnokság fináléjáig vezető út tehát tartogathat nehéz meccseket, de még ezzel együtt is kiemelt esélyesnek tűnnek a franciák.

Futball vb: Franciaország játékosállománya egyszerűen döbbenetes

Noha azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a futball elsősorban azon múlik, hogy egy együttesben milyen jó játékosok játszanak, azért a történelem némiképp árnyalja ezt a képet. Az egyéni teljesítmények persze rendkívül fontosak, ahogy a tapasztalatra is szükség van a sikerhez, ám ez nem mindig elegendő. A futball csapatsport és hiába a világsztárok, ha azok képtelenek egységben gondolkozni és játszani. A franciák legnagyobb erőssége azonban pont ebben rejlik. Villámgyors, dinamikus összjáték jellemzi őket, ráadásul a Kékek gerincét sikerre éhes fiatalok alkotják. A világ egyik legjobbjának tartott Kylian Mbappe mellett a támadósort erősíti Antoine Griezmann és a friss Aranylabdás Karim Benzema is. A középpályán Paul Pogba, N’Golo Kanté, a védelemben pedig Raphaël Varane, Benjamin Pavard és Presnel Kimpembe jelentik a franciák keménymagját.

Minden esély megvan tehát arra, hogy 60 év után ismét lássunk egy futball világbajnoki címvédést, ám ehhez elengedhetetlen, hogy a Kékek végig fókuszáltan és fegyelmezetten játszanak.