FIFA 2022: egy játékvezetői szempontból is úttörő torna

Női játékvezetők a katari világbajnokságon 2022-ben

Noha az esemény kapcsán elsősorban a játékosokra és a csapatokra irányul a figyelem, a játékvezetők legalább olyan fontos elemei a mérkőzéseknek, hiszen egy-egy döntésük alapjaiban változtathatja meg a végkimenetelt. A 2022-es labdarúgó-világbajnokság a mérkőzésvezetők szempontjából is korszakalkotó tornának ígérkezik, hiszen ez lesz az első olyan vb, ahol női játékvezető is lesz, sőt, egyszerre mindjárt három, név szerint Stephanie Frappart, Yoshimi Yamashita és Salima Mukansanga.

Az idei megmérettetés tehát rengeteg szempontból jelent majd újdonságot, a közel-keleti helyszín (Katar) és a szokatlan időpont mellett a hölgyek debütálása is emlékezetessé teheti majd a megmérettetést.

Videóbírók is segítik a döntéshozatalt

A női játékvezetők üdvözlendő jelenléte mellett Katarban a technológia terén is lesznek újítások. A VAR (azaz a videóbíró) 2018-ban mutatkozott be a világbajnokságok történetében, négy évvel később pedig egy fejlettebb rendszer segíti majd a döntéshozókat a kérdéses szituációkban. Katarban egy 24 főből álló csapat felügyeli majd az eseményeket, valamint további újdonságnak számít a félautomata les technológia is. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy a nehezen eldönthető helyzetekben ne kizárólag a partjelzőre háruljon a teher, hanem a kamerák segítségével egyszerűbben meg tudják határozni a játékosok pozícióit.

Továbbfejlesztett technológiával is készülnek a szervezők

Az új technológia legfontosabb elemét a stadion teteje alatt elhelyezett 12 speciális nyomkövető kamera jelenti. Ezek másodpercenként 50 alkalommal – 29 adatot figyelve – rögzítenek mindent az egyes játékosokról, kiszámítva a pontos helyzetüket a pályán. A labda belsejében is lesz egy érzékelő, amely másodpercenként 500-szor küld adatokat a videós szobába. Kétségtelen, hogy ezek a fejlesztések mind a játékvezetők, mind pedig a játékosok és a szurkolók számára előnyt jelentenek. A felvételeknek köszönhetően jóval kevesebb vitatott szituáció lesz majd és tényleg csak a teljesítmény dönt, nem pedig az esetleges bírói tévedések. A katari futball vb tehát minden szempontból korszakalkotónak ígérkezik, de a játékvezetők helyzete és lehetőségei különösképp érdekesnek ígérkezik.