Belgium végre felérhet a csúcsra az idei labdarúgó vb-n?

Belga labdarúgó válogatott 2022

Mint minden nagy világversenyt megelőzően, a soron következő megmérettetés esetében is egyre nagyobb hangsúlyt kap az esélylatolgatás, hiszen a 32 csapat közt nem egy olyan van, ami az aktuális forma alapján akár a dobogó legfelső fokára is felállhat majd.

Franciaország címvédőként lép majd pályára és talán sosem volt olyan erős a nemzeti tizenegyük a Kéknek, mint az elmúlt időszakban. Ugyanakkor Brazília, Argentína, vagy épp a gödörből kikecmergő Németország is okozhat meglepetést és arról se feledkezzünk meg, hogy akár egy esélytelenebbnek tartott kiscsapat is odaérhet a végére, gondoljunk csak Horvátország menetelésére az előző világbajnokságon. A legnagyobb kérdőjel azonban talán Belgium, ők már jó ideje ott vannak a legjobbnak kikiáltott válogatottak közt és mindig közel voltak a sikerhez, ám valahogy sosem jött ki rendesen a lépés. 2018-ban az elődöntőig meneteltek, az azt megelőző vb-n pedig a negyeddöntőben búcsúztak. Ugyanígy jártak az Európa-bajnokságokon, ahol 2020-ban és 2016-ban egyaránt a legjobb nyolc jelentette a végállomást a csapat számára. Belgium válogatottja a napjaink futballjának egyik legnagyobb be nem váltott ígérete és könnyen lehet, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság az utolsó esély a jelenlegi aranygenerációnak tartott játékosok számára, hogy végre felérjenek a dobogóra.

Magabiztos játék a selejtezőkön, ám a csoportkör tartogathat meglepetéseket

A várakozásoknak megfelelően Belgium könnyedén, mindössze két döntetlennel és hat győzelemmel csoportelsőként kvalifikálta magát a foci vb-re. 25 rúgott és mindössze 6 kapott góllal – és ami még fontosabb, magabiztos játékkal – jelezték, hogy ismét számolni kell velük. A sorsolást pedig az első kalapból várhatták és végül az F-csoportba kerültek, ami azonban nem biztos, hogy olyan könnyű menetelést jelent majd számukra, mint ahogy azt előzetesen várni lehetett. Marokkó és Kanada mellett ugyanis Horvátország is mindent megtesz majd a továbbjutásért. Az talán nem is lehet kérdéses, hogy a horvátok kemény ellenfélnek ígérkeznek, ám egy világbajnokságon sokszor borulhatnak az erőviszonyok és számolni kell a marokkói és a kanadai csapattal is. Ezzel együtt a papírforma alapján még mindig biztosra vehető, hogy a belgák továbblépnek a legjobb 16 közé, ám ehhez elengedhetetlen, hogy Roberto Martinez csúcsformába hozza játékosait a novemberi kezdésre.

A belga aranygeneráció utolsó esélye?

A spanyol szövetségi kapitánynak ugyanis nem akármilyen gárda áll a rendelkezésére. Thibaut Courtois, a világ egyik legjobb hálóőre mellett Romelu Lukaku, Eden Hazard és Kevin De Bruyne játéka lehet a döntő faktor, a szakértők szerint a Real Madrid csatárának aktuális formája befolyásolhatja leginkább majd, hogy meddig lesznek képesek menetelni a belgák. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a Vörös Ördögök kulcsjátékosai szinte kivétel nélkül mind betöltötték már a harmincat. Épp a legjobb korban vannak, kellő tapasztalattal és fizikai erejük teljében. Ám valószínűleg ez az utolsó esélyük, hogy futball világbajnokságot nyerjenek, hiszen négy év nagyon hosszú idő és a 2026-os, Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által közösen megrendezett vb-n már egészen más lesz a felállás. Ha azonban sikerül maguk mögött hagyniuk az elmúlt tornák fájó sikertelenségeit és csúcsformában érkeznek Katarba, akkor Belgium végre felérhet a csúcsra, hiszen ehhez minden egyéb feltétel adott számukra.